Login

Register

User Registration

Login

Hellende daken dakconstructie

Dakconstructie

Dimensioneer de structuur zodanig dat ze de belasting van de dakbedekking kan dragen. De plaats waar de materialen aansluiten op de dakopbouw moet goed bestudeerd worden. Let erop dat het onderdak, de isolatie, het dampscherm… op de juiste manier worden aangebracht. 

Panlatten en tengellatten

Verlucht goed onder de dakbedekking, vooral bij het toepassen van houten leien! Dit doet u aan de hand van panlatten en tengellatten. Het hout van deze latten moet bestand zijn tegen insecten en eventueel vocht dat binnendringt. Daarom wordt het hout vaak geïmpregneerd met chemische producten die giftig zijn en heel belastend voor het milieu. 

Om dit te vermijden kan u kiezen voor een meer duurzame (maar onvermijdelijk ook duurdere) houtsoort. Vanuit ecologisch standpunt gebruikt u bij voorkeur streekeigen onbehandeld hout met duurzaamheidsklasse 1 met het FSC-label.

Onderdakplaat

Halfzachte houtvezelplaat

De houtvezelplaten worden gemaakt uit afvalhout en onbehandeld zaagselafval. Houtafval en zaagsel worden tot fijne houtvezels vermalen, kortstondig verhit en met eigen hars tot platen geperst. 

Halfzachte houtvezelplaten zijn de enige platen die waterdichting en winddichting kunnen garanderen en bovendien dampopen zijn. Een bitumen- of lateximpregnering zorgt voor de waterdichting van het materiaal zelf, de specifieke tand- en groefverbindingen om de platen onderling te verbinden maken de constructie water- en winddicht. Deze goed isolerende platen worden over het volledige skelet aangebracht zodat koudebruggen in de constructie zijn uitgesloten. 

Dampopen

Een dampopen winddichtingsfolie is een alternatief voor het onderdak in houtvezelplaat. Opgelet! Dit is niet de klassieke onderdakfolie uit kunststof (af te raden). Belangrijk is dat deze folie dampopen is, zodat er kan gewerkt worden met onbehandeld hout voor de constructie. Deze folie biedt wel niet het voordeel van bijkomende isolatie zoals de houtvezelplaat.

Vezelcementplaat

Deze platen zijn vrij dampopen, maar garanderen geen volledige waterdichting, waardoor het af te raden is met onbehandeld hout te werken. 

Het voordeel van dit materiaal is dat het veel goedkoper is dan houtvezelplaat. Daarom wordt het veel gekozen. Het is echter een redelijk bros en dus kwetsbaar materiaal waardoor de bouwtijd kan oplopen. De meerprijs van een stevigere houtvezelplaat kan bij de plaatsing al worden terugverdiend. 

Vezelcementplaten isoleren minder en zijn minder winddicht. Bovendien zakken de platen met de tijd door, waardoor de wind gemakkelijk onder het dak kan waaien.

Microgeperforeerde onderdakfolies

Deze folies zijn niet dampopen en niet echt waterdicht. Het is ook geen ecologisch materiaal. We raden het dan ook af.

Houten constructie

Net zoals het timmerhout moet ook constructiehout tegen insecten en eventueel vocht beschermd worden.

Als constructiehout kiest u best:

 • Lokaal of regionaal beschikbare houtsoorten zoals robinia, eik, kastanje, douglas.
 • FSC-gelabeld hout afkomstig uit bossen die verantwoord beheerd worden.
 • Onbehandeld hout: hout wordt heel vaak chemisch behandeld tegen aantasting door schimmels en insecten. Om chemische verduurzaming te vermijden moet de constructie aan bepaalde voorwaarden voldoen:
  • Om condensatie te vermijden moet het meest dampdichte materiaal aan de binnenzijde aangebracht worden en de buitenzijde zo dampopen mogelijk zijn. Zo kan overtollig vocht in de winter naar buiten toe verdampen. In de zomer kan
   eventueel vocht ook in de omgekeerde richting (naar binnen toe) uitdrogen.

  • De buitenzijde van het skelet wordt afgewerkt met een water- en winddichte houtvezelplaat, de binnenzijde wordt luchtdicht afgewerkt. Zo krijgen insecten geen toegang tot het dragend hout in het skelet.

  • Het hout moet van degelijke kwaliteit zijn: spintvrij hout met een vochtgehalte lager dan 20%

 

 

Meer in deze categorie: « Hellende daken isolatie eisen

Algemeen

 • Bedrijfsgegevens
 • Wettelijke kennisgeving
 • Cookies

Social Media

Help

Copyright © - 2015 - Smalle-Vanloocke BVBA - Tel: 050 82 73 38 Fax: 050 82 78 69 - info@smalle-vanloocke.be